Mezőkövesd -matyó népművészet

Versione stampabileVersione stampabileSend by emailSend by emailVersione PDFVersione PDF

Matyóknak Mezőkövesd, Szentistván és Tard lakosait nevezik. Nevüket a Mátyás névből származtatják, a környékbeli protestáns falvak népe megkülönböztetésül nevezte a katolikus lakosokat matyóknak.
Mezőkövesd már a honfoglalást megelőző időkben is létezett. Ezt régészeti leletek is igazolják. 1275-ben oklevélen már jegyezve van. Hunyadi Mátyás 1464-ben mezővárosi rangra emeli és címert, pecsétet adományoz Mezőkövesdnek.
1973-ig igen sok hányattatáson ment keresztül a város és a lakói, de szívósságukat bizonyítandó, hogy hosszú évek után országos hírnévre tettek szert . Színes népviseletükkel, népművészetükkel, szabadrajzú hímzéseikkel, hagyományokba zárt életükkel különleges néprajzi egységet alkottak és határainkon túl is egyre ismertebbé váltak.
Eleinte csak a lepedővégeket hímezték piros-kék fénytelen fonállal de később egyre több színt használtak a hímzésben és egyre több ruhadarabon , lakástextilen, használati tárgyon, bútoron is megjelentek a matyó motívumok.
A legszebb matyórózsák a világhírűvé vált mezőkövesdi hímzőasszony Kis Jankó Bori keze alatt születtek. 1953-ban a Népművészet mestere címet kapta.
Napjainkban a Kis Jankó Bori Emlékház őrzi 1974 óta Bori néni hagyatékát. Ebben a házban született és élt. Eredeti állapotában megtekinthető a jellegzetes parasztház a mezőkövesdi skanzenben. Korabeli stílusban van berendezve, néhány eredeti bútordarab is megtalálható a berendezési tárgyak között.
Akik Mezőkövesdre látogatnak azoknak -a nagy érdeklődés miatt -jóval előtte ajánlatos szállást, apartmant foglalni. Az év folyamán több alkalommal színes programok várják a látogatókat melyek tematikák szerint a régi matyó hagyományokat elevenítik fel. Ilyen például a „Matyó Húsvét“, a Város napja, a Zsóry fesztivál és idén első alkalommal kerül megrendezésre az I. Matyó Világtalálkozó. Ezekre a többnapos rendezvényekre a Zsóry fürdőben érdemes apartmant, vendégházat bérelni a családoknak, baráti társaságoknak. A szálláshelytől könnyen megközelíthető városközpontban nagyon sok a látnivaló: kiállítások, tájházak a Hadasban - ez Mezőkövesdnek skanzen jellegű része- , kézműves bemutatók .
A több mint 200 éves múltra visszatekintő matyó hímzés a kezdeti motívumok és színek tekintetében fokozatosan teljesedett ki a mai megjelenési formáig. A kezdeti virágtöves, laza szerkezetet egyre többféle motívummal egészítették ki. Közülük a pünkösdi rózsa hímzett formája vált a legjellegzetesebb és legismertebb matyó rózsává. A matyó motívum újjáélesztője, egy fiatal alkotó hölgy nagyon találóan írta le a matyó rózsát:...“Bejött egyszer hozzám a boltba egy hatéves kislány, Hanna. Mondta, hogy rajzolna nekem egy matyó rózsát. Elkezdte egy maggal, abból spirál alakú vonal indult, majd lezárta egy szívvel. Néztem és feltört bennem valami, elementáris erővel: édes istenem, mit rajzol ez a gyerek?! A teljességet! Magot, vagyis mindennek az alapját, lényegét, lehetőségét. Ezt veszi körbe a spirál, gondoljunk csak a Tejútra... és utána a szív“…

A kezdeti piros-kék színt kiegészítették további színekkel és a matt fonalat felváltotta a színes hímzőselyem. A lepedővégek mellett egyre többféle ruhadarabra hímezték a matyó mintát, majd használati és berendezési tárgyakon is előszeretettel alkalmazták.
Napjainkban a Hadas városrészben alkotó népi iparművészek termékein is megcsodálhatók: bútorfestő, fazekas,tojásfestő, mézeskalács készítő népi iparművészek alkalmazzák a híres motívumokat
Érdemes időt szánni ezeknek az alkotóműhelyeknek a felkeresésére, megtekintésére. Akik szállást foglalnak a Zsóry fürdőben és érdekli őket egy régmúltra visszatekintő, de napjainkban újra virágkorát élő népművészeti folklór, azok már jó előre lefoglalják az apartmanokat, vendégházakat ezeknek a rendezvényeknek az idejére is. Nemcsak a matyó hagyományokat ismerhetik meg, hanem megtapasztalhatják a mezőkövesdi emberek vendégszeretetét és a határainkon túl is ismert Zsóry fürdő áldásos hatását.
A Zsóry fürdő és Mezőkövesd távolsága elenyészően csekély, ha színes, izgalmas, különleges programok részesei lehetnek az idelátogató vendégek. Sokéves vendégfogadói tapasztalataink alapján az apartmanjainkban szállást foglaló vendégek évről-évre kíváncsiak a Mezőkövesden és a Zsóry fürdőben megrendezésre kerülő,- már hagyománnyá váló -színes programokra, rendezvényekre. Egy-egy matyó motívummal díszített ajándéktárggyal viszik hírét Mezőkövesdnek és a Zsóry fürdőnek szerte az országban és határainkon túlra is.
A Kisfa Apartman az idén is szeretettel várja a Mezőkövesdet és a Zsóry fürdőt megismerni kívánó szállást keresőket. Foglaljon szállást a honlapunkon, a www.zsoryfurdo-szallas.hu oldalon.

Share this
Il tuo voto: Nessuno
Voto medio: 5 (1 vote)

Előrébb akar kerülni? Erősítse linkjeit!

Helyezze el el a lenti kódot weboldalában, amellyel úgy Erősítse a weboldalára mutató linkeket linkkatalógusunkból, linktárunkból!erősítheti weboldalára mutató linkeket, hogy közben a mi linktatalógusunkat és linktárunkat is erősíti!

Gracie mille!

Number of links in our link directory: 3 ps.
Numero di link directory nella nostra pagina Facebook: 0 ps.
Numero Link Categorie nel nostro catalogo di web: 39 ps.
Numero di collegamenti sono in attesa di accogliere nella nostra directory collegamento: 0 ps.

:: Pranczék webdesign

Könyvelés, adótanácsadás, könyvelő iroda, webdesign
Hostess ügynökség, modellügynökség, hostessek, modellek
Olcsó portfólió fotózás, portfólió fotózás árak, portfólió fotós
linktár, linkkatalógus, üzleti linktár