Kanyarpalack (PLA) - Bomlik a környezetért

strict warning: Declaration of views_plugin_style_default::options() should be compatible with views_object::options() in /web/pranczek/smbwebdesign.eu/sites/all/modules/views/plugins/views_plugin_style_default.inc on line 24.
Nyomtatóbarát változatNyomtatóbarát változatSend by emailSend by emailPDF változatPDF változat

Környezetvédelmi rekordkísérlet 10 ezer darab lebomló PLA kanyarpalackból épül palackvár a Népligetben szeptember 3-án, a Szeptemberfeszt című rendezvényen. A legnagyobb, gyorsan bomló palackokból épülő vár megalkotásával egyetemista aktivisták hívják fel a figyelmet a környezettudatos gondolkodásra és a környezetbarát csomagolóanyagok használatára.

Ideje lebomló anyagokba csomagolni a XXI. század termékeit! - ez az üzenete annak a rendhagyó környezetvédelmi rekordkísérletnek, amely szeptember 3-án, a Népligetben kerül megrendezésre. A rekordkísérlet keretében környezetkímélő PLA palackokból és 3000 apró, kötőelemként szolgáló fadugóból épül Kanyarpalack-vár. Az épület várhatóan 12 méter átmérőjű és legfeljebb 3-4 méter magas lesz, továbbá építése során az összeillesztéshez is kizárólag lebomló, természetes alapanyagokat (madzagot, fadugót, köteleket) használnak az építők.

Több száz év, mire a Föld képes 1-1 hagyományos műanyagpalackot feldogozni, ennek ellenére a modernkori ember mindennapi élete során tömegesen termeli a műanyag hulladékot. A csomagolóanyagok tudatos használatával és az alapanyagok környezettudatos megválasztásával azonban megkönnyíthető a lebomlás folyamata - ez a gondolat az, melynek nyomán Novák Péter is a rekordkísérlet mellé állt. A környezetvédelem és a fenntarthatóság „nagykövete" üdvözli a PLA palackok bevezetésének gondolatát a hagyományos PET palackok használata helyett.

„Az vagy, amit megeszel - mondja a Tao. Az vagy, amit kidobsz - fűzi hozzá az elmúlt, közel száz esztendő... A fogyasztói társadalom anomáliái, hamis értékrendje nem csak idegrendszerünket, de közvetlen környezetünket is korrodálja. Gyakorlatilag az egyetlen faj vagyunk a planétán, hol az egyedek, populációk saját életterüket önszántukból - közép, és hosszú távú tervek hiányában - percről percre szűkítik. Nincsenek illúzióim a jelen tekintetében, de éppen ezért tartom fontosnak, hogy civilként minden olyan kezdeményezés mellé álljak, amely az eljövendő pozitív forgatókönyvét preferálja"- vallja Péter.

A speciális, színes palackok alapanyaga a kukoricából, búzából vagy cukorcirokból készülő, természetes PLA biopolimer, bioötvözet, ami teljes mértékben környezetkímélő, és a komposztálás során pár héten belül lebomlik. A vár építői és tervezői egyetemista önkéntesek, akik azt remélik, sokan csatlakoznak az eseményen hozzájuk. A PLA vár építőelemeinek, a palackoknak a sajátossága, hogy redőzött nyakuknak köszönhetően nyújthatók, vagy zsugoríthatók, továbbá kiválóan kanyarodnak. Ezt a tulajdonságot kihasználva oktatói segítséggel a diákok gömbölyűre, kissé jurta alakúra tervezték az építményt.

Időpont: 2011. szeptember 3.
Helyszín: Népliget – Szeptemberfeszt

Share this
Az Ön szavazata: Nincs
Átlag: 5 (2 szavazat)

Előrébb akar kerülni? Erősítse linkjeit!

Helyezze el el a lenti kódot weboldalában, amellyel úgy Erősítse a weboldalára mutató linkeket linkkatalógusunkból, linktárunkból!erősítheti weboldalára mutató linkeket, hogy közben a mi linktatalógusunkat és linktárunkat is erősíti!

Köszönjük!

Linkek száma a linkkatalógusunkban, linktárunkban: 2045 db.
Oldalak száma a Facebook rajongói oldal linktárunkban: 67 db.
Link kategóriák száma a webkatalógusunkban: 53 db.
Elfogadásra váró linkek száma a linktárban, linkkatalógusban: 0 db.

:: Pranczék webdesign

Könyvelés, adótanácsadás, könyvelő iroda, webdesign
Hostess ügynökség, modellügynökség, hostessek, modellek
Olcsó portfólió fotózás, portfólió fotózás árak, portfólió fotós
linktár, linkkatalógus, üzleti linktár